Polietilen yüksek sıcaklık ve basınçla üretilen, monomerize edilmiş etilenden elde edilen ve farklı kullanım alanları olan bir termoplastik polimerdir. Plastik madde üretiminde en çok tercih edilen hammaddelerin başında gelmektedir. Endüstriyel su tankı yapımında, oyuncak yapımında, çocuk parkları yapımında, bidon yapımında ve ev eşyalarının üretiminde, kağıt sanayisinde, pompa ve körük üretiminde, yapay vücut parçalarının üretiminde, makine parçalarının üretiminde, tekerlek üretiminde ve otomotiv parçaları üretiminde sıklıkla kullanılmaktadır.
Yüksek yoğunluklu polietilen (HDPE), petrolden elde edilen bir malzemedir. Genellikle sanayi ve imalat sektöründe yaygın olarak kullanılmaktadır. HDPE, basınçlı borular, gaz dağıtım boruları, sulama dağıtım şebeke boruları şişe, bidon, varil, beyaz eşya, makine parçaları, oyuncak, ev eşyası, ambalaj filmi, laminasyon, elektrik ve elektronik eşya imalatında kullanılır. Suya dayanıklı olması nedeniyle tekne ve depo yapımında da yüksek yoğunluklu polietilen malzemeden yararlanılmaktadır.
Alçak yoğunluklu polietilen (LDPE), İngilizce Low-density polyethylene kelimelerinin kısaltması olarak karşımıza çıkmaktadır. Polietilenin ilk türü olma özelliğini taşımaktadır. Alçak yoğunluklu polietilenin kimyasal direnci yüksektir. Bu nedenle kaplama ve koruma alanında sıklıkla tercih edilmektedir.
“Linear low density polyethylene” kısaltmasıdır. LLDPE ince poşetler ve ince filmler, streç filmler, kapaklar, kovalar, kablo kaplamaları gibi çeşitli alanlarda kullanılır.
DEG renksiz, neredeyse kokusuz, nem çeken ve tatlımsı bir tada sahip bir sıvıdır. Su, alkol, eter, aseton ve etilen glikol ile karışabilir. DEG, yaygın olarak kullanılan bir çözücüdür. Dietilen glikol, doğal gazın kurutma ajanı olarak, plastikleştiriciler ve polyester reçinelerinin üretimi için bir hammadde olarak, nemlendirici olarak, tekstil yağlayıcı ve bağlayıcı madde olarak, tekstil boyama ve baskıda bir çözücü olarak, hidrolik sıvıların bir bileşeni olarak, kağıt, mantar ve sentetik süngerlerin plastikleştiricisi olarak, baskı mürekkeplerinde bir çözücü olarak, emülgatör, demülgatör ve yağlayıcı olarak kullanılan esterlerin üretimi için bir hammadde olarak ve petrol rafinasyonunda aromatikler için seçici bir çözücü olarak kullanılır.
Kısmen viskoz bir sıvıdır, berrak ve renksiz bir görünüme sahiptir ve neredeyse hiç koku yaymaz. Su, alkoller ve birçok diğer organik bileşikle karışabilir ve başta polyester liflerin üretimi olmak üzere, antifriz, soğutucu, uçak buz çözücüleri ve buz çözücülerinin üretiminde bileşen olarak endüstride kullanılır.
TEG, hafif bir kokusu olan renksiz, viskoz bir sıvıdır. Alev almayan, hafif toksik ve tehlikeli olmayan olarak kabul edilir. TEG, dihidroksi alkol zincirinin bir üyesidir. TEG, vinil polimerlerin plastikleştirici olarak kullanılmasının yanı sıra hava temizleyici ve diğer tüketici ürünlerinin üretiminde kullanılır. TEG, antifriz, otomotiv bakım ürünleri, bina ve inşaat malzemeleri, temizlik ve mobilya bakım ürünleri, kumaş, tekstil ve deri ürünleri, yakıtlar ve ilgili ürünler, yağlar ve gresler, boya ve kaplamalar, kişisel bakım ürünleri ve plastik ve kauçuk ürünleri de dahil olmak üzere bir dizi tüketici ürününün üretiminde kullanılır.
Ftalik anhidrit boya sanayisinde, plastik sanayinde sertleştirici olarak kullanılmaktadır. Özellikle boya sanayisi için alternatifi olmayan bir hammaddedir.
Propilenin polimerizasyonuyla oluşturulan sentetik bir reçinedir. Poliolefin reçinelerinin önemli bir ailesinden biri olan polipropilen, dayanıklılık, esneklik, hafiflik ve ısı direncinin gerektiği birçok plastik ürüne dökme veya ekstrüzyon yöntemiyle şekil verilir. Ayrıca, endüstriyel ve ev tekstillerinde kullanılmak üzere iplik haline getirilir. Propilen, etilenle polimerizasyon yaparak esnek etilen-propilen kopolimeri üretmek için de kullanılabilir.
Ekonomik, çok yönlü PVC yani polivinil klorür, inşaat yapı malzemeleri, sağlık sektörü, zemin kaplama malzemeleri, elektronik sektörü, asma tavan malzemeleri, otomobil sektörü, boru ve kaplama malzemeleri, kan torbası malzemesi ve kablo kaplamasına kadar çeşitli ürünlerde çeşitli uygulamalarda kullanılır. Neme ve aşınmaya karşı güçlü ve dayanıklı olduğu için, pvc spor salonu zeminleri, pencereler, çatı, çit, pvc duvar kaplamaları ve karo halı döşeme için idealdir. Üretilen tüm pvc malzemenin yaklaşık dörtte üçü uzun ömürlü bina ve inşaat uygulamaları için kullanılmaktadır.
Polistiren, hafif ve sert özellikleri ile bilinen çok yönlü bir sentetik polimerdir. Genellikle ambalaj malzemeleri, tek kullanımlık kesici takım, yalıtım ve hatta el sanatları ve model yapımının temel malzemesi olarak çeşitli uygulamalarda kullanılır. Polistiren, olağanüstü yalıtım özellikleri sayesinde sıcaklık kontrolünü sürdürmek için, termal yalıtım ve sıcak içecek fincanları gibi alanlarda değerlidir. Mükemmel elektrik yalıtım özelliği ile bilinir ve elektronik endüstrisinde kullanılır. Polistiren farklı biçimlerde gelir, katı ve köpük gibi, bu da onu geniş bir kullanım yelpazesine uygun hale getirir.
Hidrokarbonların eksik yanmasıyla elde edilen çok ince tanecikli yapılardır. Havacılık endüstrisi, tekne kaplamaları, ev aletleri, bilgisayar kasaları, mobilya, boru kaplamaları, otomotiv dışı uygulamalar için kauçuk, ambalaj filmleri gibi alanlarda kullanılır.
Titanyum dioksit (TiO2) yeryüzünde doğal olarak bulunan, işlenmiş ve rafine edilmiş mineraldir. Örneğin güneş kremlerinde, boya, plastik, mürekkep, kauçuk ve kozmetik ürünlerinde beyazlatma amacıyla kullanılır.